torstai 8. elokuuta 2013

"Baja-maja houlama lago nero kroteski, its rippin' räppin bauhaus an infer nation majestik!"“ On pitkä kuuma kesä ja mä aion elää sen! ”
 (aamulehti.fi)
 (pyynikinkesäteatteri.fi)
(pyynikinkesäteatteri.fi)

Kuuma kesä '85. 

Ehdottomasti yksi parhaista näytelmistä mitä on. Harmi, kun se tulee aivan muutaman päivän päästä päätökseen. Omalta osalta tuli jo 7.8. Viisi kertaa tuli yhteensä nähtyä, viimevuonna kerran ja tänä kesänä sitten hurjat 4kertaa. Tottakai olisin halunnut nähdä useamman kerran, mutta rahatilanne/aika ei anna periksi ihan kaikkeen. Ei sitä montaa kertaa päälle kolmeakymppiä näin opiskelijabudjetilla makseta. Kaksi näytöstä pääsin katsomaan halvemmalla, kun oli kivoja tarjouksia pari kertaa. 15e ei miun mielestä ole paha mitä parhaimmasta näytelmästä. 
Viimeisessä näytöksessä oli hyvä mieli kokoajan, kestohymy oli koko näytelmän ajan päällä. sekä näytelmän jälkeen. Heti näytelmän loputtua alkava kaatosadekkaan ei poistanut sitä aivan mahtavaa fiilistä, mikä oli päällä. Kaikissa näytöksissä on ollut mukavaa, ja sää on suosinut mun käyntejä oikein kunnolla, viimeisessä näytöksessä hieman ripotteli vettä, ja se kaatosade alkoi tosiaan vasta näytelmän jälkeen. Olisihan se toki ollut elämys nähdä, miten näytelmä elää, jos sää ei suosi. 

Kuuma kesä '85 näytelmähän kertoo siis, sen mitä päähenkilöiden elämässä tapahtui kesän 1985 aikana. Näytelmä pohjautuu Tampereen Työväen Teatterissa esitettyyn Vuonna '85- näytelmään. 

TARINA MENEE NÄIN:

Koulut ovat juuri päättyneet. Lokomon duunari Tommi Turmiola kohtaa Pyynikin kesäisessä yössä vaalean kaunottaren Karoliinan, lempi leiskahtaa, ja mikään ei ole enää ennallaan. 

Tommin tietämättä Karoliina on pysähtynyt vain hetkeksi Tampereelle jatkaakseen kesäreissuaan poikaystävänsä Reksun bändin keikkabussissa, pieniä rock-festivaaleja kiertäen. Palavasti rakastunut Tommi lähtee reppumatkaaja Pasi “Sherpa” Mäkisen kanssa jäljittämään Karoliinaa uskollisella sadan ampeerin Datsunillaan.

Samalla kun maailma valmistautuu Live Aid –megakonserttiin, seuraa hullunhauska takaa-ajo kesäisessä Suomessa, kun Tommi yrittää uusine ystävineen pelastaa Karoliinan enemmän ja enemmän lahkojohtajan piirteitä saavan Reksun kynsistä. Reksun loputon kunnianhimo uhkaa aiheuttaa kansainväliset mitat täyttävän skandaalin, kun rock´n rollin supertähti Rennie “Salvequick” Johnson saapuu suomalaissukuisen vaimonsa Laylan kanssa Suomen-visiitille.

Siviilivaatteet päälleen vaihtanut ja omasta elementistään pois joutunut Komisario Peppone yrittää soluttautua festivaalikansan keskuuteen, koska hämäräperäisellä levypomo Lester Kinnusella on kyseenalaisia yhteyksiä itärajan taakse. Eikä Suomen asemaa puolueettomana maana saa kylmän sodan vuosikymmenellä uhata mikään, ei edes hänen oma poikansa Mauno, joka isältään tietämättä on vaihtanut kesätyöpaikan kitaransoittoon.

Kuuma kesä ´85 –musiikkikomediassa kuullaan Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan kappaleita ja siinä irvaillaan rakkaudella 80-luvun musiikkimaailman erilaisille ilmiöille.

(Teksti kopioitu Pyynikin kesäteatterin sivuilta)


"Tsööpi tsiip experiens."

Kesäteatterin jokainen näytös, minkä kävin katsomassa oli erilainen. Ja se on hyvä. Siitä näytelmissä tykkään, että ne elävät, eivätkä koskaan ole täysin samanlaisia. Mitä jossain näytelmässä ei pitänyt pokka, toisessa improttiin ja jossain jokin roolivaatteista ei pysynyt päällä.
Kyllä tässä haikea olo tulee, kun näytelmä nyt loppuu. Näytelmässä oli ihan mahtavia hahmoja. Lemppareiksi lukeutui iki ihanan Maunon lisäksi Reijo "Reksu" Kukkonen (Karismaattinen bändin keulakuva,mystikko, shamaani, runoilija ja lahkonhoitaja. Puuttuu vain äly ja lahjat.) Sekä Rennie "Salvequik" Johnson (Elävä legenda ja lääketieteellinen ihme. Kitaran kuningas ja triplaplatinamies). Tottakai kaikki hahmot olivat mahtavia, eikä näytelmässä ollut mitään sellaista hahmoa, mikä olisi ärsyttänyt. Joka taitaapi olla suhteellisen harvinaista.

Ehkä eniten yllättävää oli tässä eräs sunnuntai, kolme esitystä tänä kesänä nähty. Menin tiskille (olin siis jameilla), eräs mies tulee viereeni ja moikkaa. Sitten hän sanoo miulle "Sä olit kesäteatterissa. Taas kerran" Samalla sekunnilla tajusin että HEI, tämähän hemmo soittaa siinä Alabama house bändissä. Ja niin se olikin, Kalle Alatalo siinä seisoi. Vastasin sille naurahtaen ja hämmentyneenä vaan jotain että joo niin olinkin tms.  :D Vähän tuli puskista, että mut muistetaan.

Kohokohta kuitenkin koko kesäteatterissa oli synttäripäivänäni 3.8, kun tapasin yhden esikuvistani, erään ihmisen, joka on saanut minut vakuuttuneeksi superilla olemuksella ja mahtavalla näyttelemisellä, siitä mitä minä tahdon tehdä "isona". Jari Ahola, näyttelee siis Maunoa. Aivan mahtava tyyppi. Tapasin tosiaan Aholan synttäripäivänäni, vaikka tapaaminen oli palaverin takia kovin pikainen, niin kyllä se silti kruunasi koko päivän. Pieni alkutärinä oli odotellessa, hieman se laantui Aholan tullessa paikalle. Onneksi mulla  oli Virpi tukena mukana, ja toki ottamassa yhteiskuvan.


Tähän samaan syssyyn voidaan sitten puhua hieman koko ilmiöstä Vuonna '85. Alkuperäinen näytelmä sai alkunsa vuonna 2006. Vuonna 2009 tuli samaisesta näytelmästä Remix-versio. Sekä Vuonna 2011 tuli vielä Remix Golden Turbo Platinum- versio. Kaikki versiot olivat mitä mahtavimpia. Näin alkuperäisen kaksi kertaa, Remixin kaksi kertaa sekä viimeisimmän neljä kertaa. Eli yhteensä kahdeksan kertaa. Oli sen arvoista jokainen hetki. Vuonna '85 näytelmän pohjalta on myös tehty elokuva, olen katsonut sen kolmisen kertaa. Onhan se ihan hyvä, MUTTA hassu sitä on katsoa, kun tulee ikävä niitä teatterin näyttelijöitä, jotka oikeasti kuuluvat niihin rooleihin. ymmärrettäväähän se on, ettei elokuvassa voinut samoja naamoja olla, mutta silti :P No, näillä mennään.
Näytelmän tiimoilta löytyy oheistuotteita, sekä kuuma kesä '85:sesta, että perusnäytelmästä. Paitoja, huiveja, vyölaukkua, istuinalustaa, karaokea, cd-levyjä. Itseltänihän näistä löytyy kaksi vuonna '85 paitaa, yksi kuuma kesä '85 paita (REKSU SAYS RELÄX), huivi sekä vuonna '85 cd-levy, jossa muuten biisit esittää näyttelijät sekä alabama house bänd. Toki myös viimeisimmän version sekä kesäteatterin käsiohjelmat löytyvät.
Pelattiin tuossa tälläviikolla muuten tuota Vuonna '85 lautapeliä. Oli ihan mahtava, haluun pelata jo uudestaan. Peli vaatii vaan tosi paljon aikaa. Sääntöjä oli aika paljon, mutta nekin oppii yllättävän nopeesti.

Se on tehtävälappu :3
Rahaa.
MUTTA kaikki ei ole vielä ohi. 2014 tapahtuu jotain hyvin jännää. Tämä seuraava kuva puhukoon puolestaan.

Lopuksi hieman kuuman kesän näyttelijöitä ja muita sellaisia.


Rooleissa nähdään mm. Sami Hintsanen (Tommi), Kaisa Mattila (Karoliina), Jari Ahola (Mauno) ja Janne Kallioniemi (Reksu). 


Käsikirjoitus: Heikki Syrjä, Riku Suokas, Heikki Vihinen

 Ohjaus: Riku Suokas ja Heikki Vihinen

Musiikin sovitus: Pekka Siistonen

Puvustus: Marjaana Mutanen 

Lavastuksen visualisointi: Tuomo Nakari


Alabama House Band, Butaani, The Lazarush,Kouros:
Kapellimestari/kosketinsoittimet: Pekka Siistonen
Rummut: Ari Toikka/ Henri Lehikoinen
Basso: Teemu Broman
Kitara: Louie So
Kitara: Kalle Alatalo

Kiitos näyttelijät, kiitos soittajat, kiitos vuonna '85, kiitos kuuma kesä '85. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti